A 3D nyomtatás segítette talpra állni

A 3D nyomtatás segítette talpra állni

Robot és ember


A 3D Systems nyomtatta ki az első hibrid exoskeletont, amely lehetővé tette Amanda Boxtelnek, hogy lábra álljon.

A 3D Systems az Ekso Bionics céggel együttműködve készítette el azt az ún. exoskeletont (egy számítógép vezérelte robot ruhát) amelyet először tavaly év végén Budapesten mutattak be a  Singularity University konferenciáján. A 3D nyomtatóval készített robotváz "tesztpilótája" Amanda Boxtel volt.

Amanda a Hősök terén
Amanda Boxtelt 1992-ben síbaleset érte, aminek következtében deréktól lefelé megbénult. Azóta tolószékbe kényszerítve él, a kórházban az orvosa azt mondta neki, hogy soha többet nem fog tudni járni.


A bénulás ellenére a hibrid 3D-nyomtatott robot öltöny lehetővé tette Amandának, hogy két lábra álljon és sétáljon Budapesten.

"Miután évekig álmodni tudtam csak róla, nagyon hálás és izgatott vagyok. Történelmet írok azzal, hogy sikerül két lábra álljak az első - kimondottan nekem készített - 3D-s nyomtatott Ekso-Suit segítségével." - Amanda Boxtel


A tökéletes illeszkedés érdekében a 3D Systems mérnökei 3D szkenneléssel digitalizálták Amanda combjának, sípcsontjának és gerincének körvonalait, és létrehoztak egy személyre szabott háromdimenziós modellt a szükséges szerelvények elhelyezéséhez. A kifinomult mechanikus hajtásokat és vezérléseket a Ekso Bionics gyártotta, ezeket integrálták a 3D-s szkennelt adatok alapján méretezett, 3D nyomtatóval elkészített darabokba, létrehozva ezzel az első testre szabott robot-öltönyt.

"Ez a projekt az emberi kreativitás és a technológia győzelme, amely igyekszik visszaállítani a régi mozgékonyságomat egy lenyűgözően szép, divatos és organikus alkotással." - Amanda Boxtel.


Amanda Boxtel több kerekesszékben töltött év után újra lábra állhat az Ekso Bionics és a 3D Systems készítette segédeszközzel. Nézze meg a videón a tervezés folyamatát.

A 3DS beteg-specifikus eszközeit egyre több orvosi alkalmazásnál használják a műtéti eredmények és az ellátás minőségének javítására. Legjobban elterjedt a preoperatív műtét, sebészeti fúró- és fűrész vezetősablon, fogászat és a fogszabályozás területén való alkalmazás.

Még több fotó az Ekso gyógyászati segédeszközről és a Singularity Budapest rendezvényről.

További információkért forduljon a 3D Systems magyarországi viszonteladójához, a Digit Számítástechnikához.

Forrás: 3D Systems sajtóinformáció


megosztás!

Copyright (c) Digit Bt., All rights reserved - www.nagyformatumu.hu/en/ - contacts - en