3D nyomtatás 2014-ben

3D nyomtatás 2014-ben

rövid áttekintés


2013-ban is gyorsan fejlődött a 3D nyomtatási iparág. De mi az amit bizton várhatunk jövőre? Izgalmas új lehetőségek várnak a 3D nyomtatás és 3D szkennelés iránt érdeklődőkre 2014-ben. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk azokat az újdonságokat, amiről már most tudni lehet. A választékban megtalálható az olcsóbb, a gyorsabb, a nagyobb, a színesebb.

A 3D Factories, az elérhető árú extruderes otthoni és ipari 3D nyomtatók cseh gyártója több újdonsággal fog jelentkezni a jövőre, amelyek prototípusait már be is mutatták Brnoban és Frankfurtban.

  • A népszerű Easy3DMaker "kistestvére", a Visions3Dprinter 15x15x15 köbcentis építési méretű asztali nyomtató. Ára 300.000 forint alatt lesz, és már előrendelhető!
  • A Profi3Dmaker 3D nyomtató kijön két extruderes változatban is.
  • A ProProfi3Dprinter 70x40x30 cm építési mérettel készül. Egy és két extruderes változatban lesz kapható.
  • Várható a teljesen új, alighanem kategóriájában a világon a legnagyobb műanyagszál-olvasztásos gép a Maxi3Dprinter. 100x100x100 cm-es mérete kibővíthető egészen 600 centiméterig. Ez a térnyomtató 3 mm átmérőjű ABS vagy PLA szállal dolgozik.

A legnagyobb gyártó a 3D Systems decemberben egy tucat újdonságot jelentett be.

  • A ProJet 1200 nyomtatóval a sztereolitografikus háromdimenziós nyomtatás vált könnyebben elérhetővé. A nyomtató ára az USA-ban csak 4900 dollár. Különlegessége, hogy a micro-SLA rendszerű szerkezet új, egy lépéses eljárása mindent (tehát az építést és az utómunkálatokat is) megcsinál a nyomtatón belül. A gépet apró, de nagy felbontású, részletgazdag modellekhez ajánlják, elsősorban ékszerek, finom alkatrészek, fogászati wax-up gyártásához.
  • A ProJet 4500 3D nyomtató a híres ZPrinterek (ProJet x60 sorozat) működési elvére épül (egymásra helyezett porrétegek ragasztóval és színes tintával való összeerősítése). Az első színes (színárnyalatokra, színátmenetekre is képes) 3D-s nyomtató, amely műanyagból dolgozik.
  • Többféle anyaggal (flexibilis, merev, átlátszó, fekete, fehér, szürke...) egyszerre képes térbeli testeket felépíteni az új MultiJet Printing eljárással dolgozó ProJet 5500X. Lehetővé válik funkcionális alkatrészek előállítása mozgó részekkel, többféle anyagból, pl. egy menetben kinyomtathat egy gumikerekű autómodellt.
  • A nagyobb, ipari additív gyártási berendezések között pedig megjelent a ProX 950 SLA nyomtató (a legnagyobb, akár másfél méter széles darabok is előállíthatóak vele) és a ProX 500 SLS nyomtató műanyag tárgyak termeléséhez.
  • Az ipari direkt fémnyomtatás (DMS, Direct Metal Sintering) területén már bejelentették a legújabb modellt, a ProX 300 direct metal printert.

Itt most nem esett szó az új nyomtatási anyagokról, 3D szoftverekről és 3D szkennerekről.
Ha érdekli a 3D nyomtatás keresse meg kollégáinkat.


megosztás!

Copyright (c) Digit Bt., All rights reserved - www.nagyformatumu.hu/de/ - Kontakt - de