A ColorJet 3D nyomtatás segít a vakcina kutatásban is

A ColorJet 3D nyomtatás segít a vakcina kutatásban is

Esettanulmány: színes 3D modell egészségügyi alkalmazása


A kétdimenziós képek természetüknél fogva nem nyújtanak teljes látványt, így a harmadik dimenzió csupán a képzeletünkön alapszik. A nem műszaki alkalmazásoknál sokszor nem is olyan fontos, hogy tudjuk, mi van a másik oldalon. De az orvosi kutatásban, a sík képekben elvesztett információk hiánya megnehezítheti a gyógymód megtalálását.

Dr. William C. Ray (Battelle Center for Mathematical Medicine) a 3D nyomtatást választotta a légúti óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncitial virus) tanulmányozásához segítségként. A fehérjék és a mikroorganizmusok nagyméretű háromdimenziós nyomtatott modelljeivel a team teljes nézetben képes tanulmányozni a struktúrákat.

RSV F-protein 3D printed model
Az RSV vírus F proteinjének színes 3D-ben nyomtatott makettje. A kutatók kézbe vehetik a nagyméretű tárgyat, hogy könnyebben átlássák a bonyolult molekula térbeli felépítését. Ez segített nekik rájönni,  hogyan működik és hogyan nem az RSV.

Az RSV vírus okozza a legtöbb alsó légúti fertőzést a csecsemők és kisgyermekek körében világszerte, de jelenleg nincs engedélyezett vakcina a megelőzésére. Az Ohio-beli Columbus Országos Gyermekkórházának Kutató Intézetében dolgozó Dr. Ray szerint senki sem tudja pontosan, hogyan is működik az RSV.

Annyi azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az F-proteinnek nagy szerepe van abban, hogy a vírus behatoljon a megcélzott sejt membránján. Ennek a folyamatnak a pontosabb megértéséhez készítették el a F-protein mását színes 3D nyomtatással.

Dr. Ray szerint a harmadik dimenzió a kutatóknak fontos információkkal szolgál. Hiába használtak korábban is sztereo-3D monitorokat és professzionális grafikus kártyákat, semmi sem hasonlítható egy színes, fizikai 3D-s modellhez.

3d printed model of rsv f protein 2
A 3D nyomtatást a vizualizáció szolgálatába állítva, a kutatóknak sikerült elszakadni a mikroszkópok "lapos" képeitől és valós, térbeli megjelenésüknek megfelelően tanulmányozni a fehérjék, organizmusok és egyéb biológiai struktúrák működését.

Egy full-color színes 3D nyomtató ára 23.000 és 86.000 euro között változik, de egészségünk, fizikai jólétünk érdekében, és a modern orvostudomány ismereteinek bővítéséhez, megéri ez a beruházás. Bizton elmondható, hogyha egy kép többet ér ezer szónál, akkor egy színes 3D modell megfizethetetlen.

A teljes tanulmány itt olvasható:

http://www.makepartsfast.com/2013/09/6155/colorjet-3d-printing-helps-vaccine-research/

http://www.3dsystems.com/learning-center/case-studies/nationwide-childrens-hospital-research-institute


megosztás!

Copyright - Autorska prava (c) Digit Bt., Sva prava zauzeta. - www.nagyformatumu.hu/hr/ - hr