3DP - 3D nyomtatás

3DP - mire jó a térnyomtatás?

Az eredetileg 1993-ban a Massachusetts Technológiai Intézetben (MIT) kifejlesztett háromdimenziós nyomtatási technológia (3DP TM) az alapja a Z Corporation (ma 3D Systems) gyors prototípusgyártási eljárásának. A 3DP eljárás valódi térbeli tárgyakat állít elő egymásra helyezett porrétegek folyékony kötőanyaggal való rögzítésével. Hasonlóan működik, mint a hagyományos tintasugaras nyomtatás, de a nyomtatófejekből a tinta (és a kötőanyag) nem papírra, hanem a porrétegekre kerül, az eredmény pedig nem csak egysíkú, hanem térbeli lesz. A térnyomtatás a gyors prototípus gyártáskészítés (RP, 'rapid prototyping') legújabb eszköze. A gyors prototípus gyártás mellett használható a 3D nyomtatás a vizualizáció, koncepció-modell, termékminta, öntőforma készítés területén, hasznos a végeselem analízis (FEA) és a funkcionális tesztelés szakembereinek is.

A ZPrinter 3D nyomtatók olyan gyors prototípus készítő gépek, amelyek tökéletes valós mását képesek elkészíteni a számítógépen tervezett virtuális 3D-s modellnek. A bemeneti adatok valamely 3D CAD tervezőprogramból, 3D szkennerrel beolvasott eredetiről vagy akár CT/MRI diagnosztikai értékekből származhatnak. A 3D nyomtató a 3D CAD adatok egyik kimeneti eszköze.

A ZPrinter 3D nyomtatók a világ leggyorsabb 3D nyomtatói, órák alatt felépítik azt a modellt, ami máshol napokig tarthat.
A ZPrinter 3D nyomtatók képesek valódi színes modellek előállítására is.

A Z Corporation céget 2012-ben felvásárolta a 3D Systems. A 3DP eljárás új neve ColorJet Printing (CJP). A ZPrinter gépek utódai a 3D Systems ProJet x60 sorozatú 3d nyomtatói.

Kapcsolódó oldalak

Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu