Contex szkennerek tulajdonságai

A Contex szkennerek kiváló teljesítményüket hardver és szoftver úton megvalósított képfeldolgozási lehetőségeiknek köszönhetik. Néhány tulajdonság, jellemző részletesebb magyarázata itt olvasható. Ha az Ön kérdésére nem leli meg a választ, kérjük írjon nekünk.

a szkennerek pontossága

A CONTEX szkennereket az alábbi specifikáció szerint gyártják:

 • Vízszintes pontosság: 0,1% +-1 pixel  minden kamera beolvasási szélességén mérve, ugyancsak 0,1% +-1 pixel a teljes beolvasási szélességre vonatkoztatva
 • Függőleges pontosság: 0,1% +-1 pixel bármely hosszra vonatkoztatva, a Vertical Precision Setting alkalmazásával
 • Csúszás: 0,1% +-1 pixel (a bal oldal / jobb oldal különbsége)

A megadott értékek a Contex gyártási specifikációi. Érvényesek mind az egyes kamerák teljes beolvasási szélességén, mind a szkenner teljes beolvasási szélességén mérve.
Figyelem: más gyártók is 0,1% +-1 pixel pontosságot mondanak termékeikre, de ezt csak a két végpont között értik. A Contex Accuracy Lens Enhancement (ALE) technológia bármely két pont között biztosítja ezt a pontosságot!


3C-Maintenance System karbantartó rendszer

A Contex 3C Maintenance System karbantartó rendszer segít a szkenner kameráit tökéletesen egymáshoz igazítani, beállítani és kalibrálni az optimális képminőség eléréséhez. A szkenner rendszeres karbantartása biztos módja a leállásból akadó költségek és időveszteség minimalizálásának.

A szkenner karbantartásának egyszerűen használható eszközei - beleértve a beállító- és kalibráló ábrát is - a Contex szkennerek tartozékai. A Scanner Maintenance CD-ROM szoftver-varázslója ellenőrzi a szkenner működését és végigvezeti a felhasználót a tökéletes kamera beállítás, egymáshoz igazítás és kalibrálás lépésein. A szoftver és a szkenner hardver együtt hajtja végre a kamerák beállítását és segít a felhasználónak a kamerák tökéletes beállításában (ami egyrészt a megfelelő kameramagasságot, másrészt az egymás melletti kamerák képének egymáshoz fűzését jelenti). A beállítás egy pixel tört részének pontosságával történik, ami a piac legnagyobb széles formátumú pontosságát jelenti.

A kamerák beállítása után a program végigmegy a Basic (fekete/fehér pont beállítás) és a Color kalibráción. Nem kell extra lapot befűzni a szkennerbe vagy kamera pozíciókat keresgélni. A karbantartó program felismeri a használt szkenner modellt és magától elvégzi a szükséges számításokat. Az egyszerű és gyors szkenner beállítás azt jelenti, hogy a szkenner nem veszít teljesítőképességéből, mint más komplikáltan vagy egyáltalán nem kalibrálható eszközök. A szkenner Precision Color System pontos színkalibrációs rendszere bármikor és bárhol elérhetővé teszi ugyanazt a valósághű, stabil és megismételhető színes kimenetet. A szkenner mind az sRGB, mind az NTSC színtérhez kalibrálva lesz az ANSI IT8 kalibráló ábra használatával.

automatikus felügyelet és korrekció (Auto Monitoring and Correction)

A szkenner "finomhangolása" után még számos feladatot önműködően végrehajt, megkímélve Önt a más szkennereknél elvégzendő unalmas feladattól. A Contex védett technológiájával beolvasás közben folyamatosan figyeli és korrigálja a kamerák összehangoltságát és a fekete - fehér pontokat. A Contex szkennereket úgy tervezték, hogy Ön a munkájára figyelhessen, miközben minőségi eredményt kap.


4-linear CCD (RGB triplet & panchromatic B/W)

4 csatornás CCD érzékelő
csatornánként 7500 pixeles Toshiba CCD

A háromcsatornás CCD (Charge Coupled Devices = töltéscsatolt elem, a képi információ digitalizálását végző félvezető kivitelezésű töltéscsatolású érzékelő elem) érzékelőkön (RGB triplet vagy RGB hármas), a piros, zöld és kék színösszetevők beolvasásából kapják a monokróm képet is.
A négycsatornás CCD tömb jobb minőségű színes és egyszínű képadatot biztosít. A négycsatornás CCD, dedikált monokróm csatornájának köszönhetően kevesebb adatból kapja a monokróm információt és ezzel nagyobb mono sebesség érhető el.


Contex precíz dokumentumtovábbító mechanizmus ("Contex All-Wheel-Drive", AWD)

összkerék-meghajtásA szkennelendő eredetik védelméért fejlesztették ki a Contex All-Wheel-Drive "összkerékmeghajtás" mechanizmust. A precíziós papírtovábbító görgőkkel és a kontúr igazítással tökéletesen egyenes beolvasási utat biztosít túl nagy erőkifejtés nélkül. Így elkerülhető a beolvasási torzulás és a törékeny eredeti sem sérül meg.
A két tengelyen elhelyezett szinkronizált görgők biztosan és egyenesen vezetik a beolvasandó képet. A beolvasandó dokumentum teljes szélességén egyenletes nyomás biztosítja az optimális tartást.
A görgők lágyan súrlódó felülete érintkezik az eredeti dokumentummal, amely egyben védi az eredetit és felelős a végeredményért is.


Accuracy Lens Enhancement Technology (ALE)

ALE Az újabb CONTEX szkennerek precíziós kamera-beállítási technológiája. Különleges pontosságot biztosít. Elektronikus eljárás, amely korrigálja a szférikus lencsék hibáit a szkennerben és a beolvasás alatt bármely két pont között biztosítja, hogy a hiba kevesebb legyen, mint 0,1% ± 1 pixel.

Chameleon, Cougar, Chroma Tx vagy Crystal Tx szkennereknél version 28 vagy újabb firmware letöltésével és Scanner Maintenance version 1.6.1 vagy újabb használatával juthatnak hozzá az új technológiához.


Automatic Thickness Adjustment Control (ATAC)

Automatikus anyagvastagság-beállítás. A CONTEX szkennerekkel max. 15 mm vastag eredetik is beolvashatóak. Egyes szkennerekbe beépített ATAC automatika biztosítja a megfelelő erősségű papírleszorítást és az egyenes papírvezetést. Más szkennereknél a dokumentum vastagságát le kell mérni, majd befűzés előtt a szkennert kézzel az adott vastagságra beállítani. Az ATAC-al ellátott szkennereknél a papírleszorító görgők gombnyomásra felemelkednek, az eredeti betétele után pedig újabb gombnyomásra leereszkednek, addig amíg a beépített nyomásérzékelők meg nem állítják.

CCD Camera - CCD érzékelők

A Contex HD szkennerekben a beolvasást színkalibrált, nagy fényerejű fénycsövek és CCD érzékelővel ellátott kamerák végzik. Az új Contex szkennerekben 4 csatornás (4-linear) CCD eszközök találhatóak.
A CCD eszközök előnyei:

 • a legjobb képminőséget biztosítják
 • színillesztett lámpákkal történik a megvilágítás, ez elegendő fényt biztosít minden dokumentumhoz. (CIS technológiánál az alacsony fényerejű LED világítás a dokumentum gyűrődéseinél, hajtásainál árnyékot okozhat.)
 • a 48 bites színbeolvasást lehetővé teszi, ezzel pontos színvisszaadást biztosít
 • minőségi, nagy fókusztávolságú lencsék használhatóak
 • magas jel-zaj arány

Hátrányai:

 • a lámpáknak be kell melegedniük, nem használhatóak azonnal bekapcsolás után
 • a nagyobb fókusztávolság nem teszi lehetővé a lapos szkennerek gyártását

Color Feature Extraction színkiemelés

Egy kép, térkép vagy rajz beszkennelt színes képe sokkal több (akár 16,7 millió) színből áll, mint amit az emberi szem képes felismerni. Például egy fehér háttér előtt álló piros vonal szélén lévő pixelek a piros árnyalatait, míg egymást keresztező piros és zöld vonalak a két szín keverékének színeit tartalmazzák. A felhasználó általában csak a bemeneti ábrán található színeket akarja látni a kimeneten is. A fenti példában ez azt jelenti, hogy a piros vonal a közepén és a szélén egyaránt ugyanolyan piros legyen tiszta fehér háttér előtt, és egy piros vonal keresztezze felülről a zöld vonalat. Ezt a tulajdonságot nevezzük vonal-kiemelésnek (line extraction).

vonal kiemelés előtt vonal kiemelés vonalkiemelés után

A WIDEimage szkenner-szoftver a szkennerrel együttműködve lehetővé teszi a szín-kiemelést (feature extraction) vagy más néven indexelt színek készítését is. A WIDEimage automatikusan készít egy LUT szűrőt (színtáblát), amelyet a felhasználó ellenőrizhet és módosíthat a WIDEimage Feature Editor segítségével. Az elkészített színszűrőt használhatja a szín-kiemeléses (Classified, Feature Extraction) szkenneléshez. A LUT filter letöltődik a szkennerbe és beolvasás alatt a képfeldolgozással egyidőben on-the-fly alakítja át a képet.

A LUT szűrő a szkennerben automatikusan végrehajtja a beolvasott színek redukálását a kívánt jellemző színekre. Egyidejűleg a képméret is jelentősen csökken 24 bit/pixelről 8 bit/pixelre.

A LUT szűrő elkészítésének megkönnyítéséhez a LUT szerkesztőben a színek összevonhatóak, szétválaszthatóak, kitörölhetőek. Ezzel elérhető, hogy egy-egy azonos tulajdonságú területet csak egyetlen szín reprezentáljon a beszkennelt ábrán. A várható eredmény ellenőrzéséhez a felhasználó láthatja mind az eredeti, mind a szűrés után várható képet.

térkép színkiemelés előtt térképek jellemzőinek kiemelése javított térkép


ContexNET architektúra

Hálózati lehetőségek:

 • Scan to NET
 • Print to NET
 • Email to NET
 • Mindegyik egyetlen gombnyomásra

Előnyei:

 • transzparens hálózati hozzáférés
 • kliens/szerver architektúra biztosítja az adatok integritását és biztonságát
 • egyszerűen használható
 • ideális szolgáltató irodáknak, szervezeteknek


Csense technológia


A CONTEX innovatív gyártási technológiáinak összefoglalása a Csense Technology.

További ismertető. >>> Contex Csense Technology


iJET technológia

ijet kezelőpanelCONTEX iJET szkenner technológiaA CONTEX 2005 második félévében vezette be az iJET technológiát és építette szkennereibe az iJET panelt.
Az iJET panel tartalmaz egy egyszerűen használható menürendszert, amely lehetővé teszi a teljes "szkennel-és-nyomtat" vagy "szkennel-és-elment" munkafolyamat beállítását és indítását közvetlenül a szkenneren. Az iJET szkennerekhez így szükségtelenné válik külön PC használata, mivel minden másolási funkciót beépítettek a szkennerbe. Az iJET szkenner összekötve egy széles formátumú nyomtatóval tökéletes nagy formátumú másolórendszert alkot!

Az  iJET Panel előnyei:

(a jobb oldali képen látható kezelőpanelen elvégezheti az alábbi beállításokat)

 • fekete-fehér vagy színes másolat készítése egy gombnyomással
 • fájlba beolvasás indítása egyetlen gombnyomással
 • másolási beállítások kicsinyítés/nagyítás, nyomtatási minőség, példányszám, világosság
 • további másolási beállítások a Menu gombbal
 • személyes és helyi preferencia beállítások a menüben
 • szkennelés célkönyvtárának beállítása
 • további beolvasási beállítások a Scan gombbal


Contex disztributorA CONTEX magyarországi importőre és márkaszervize a Digit Számítástechnika * www.digit.hu

Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu