Habvágóval vágható anyagok

Az izzószálas habvágó gépek a habanyagot nagy hőmérsékleten elpárologtatva vágják, anélkül, hogy fizikai kontaktusba kerülne a vágószál a habanyaggal.
Az izzószálas habvágókkal elsősorban extrudált és expandált polisztirol keményhab táblákat vagy tömböket szoktak formára vágni.  A felizzított ellenálláshuzal mellett a polisztirol habpanelek elég jól darabolhatóak éles késsel, fém fűrészlappal.
EPS és XPS: mindkettő azonos kémiai összetételű polisztirolhab, de eltérő gyártási módszerrel állítják elő őket.

EPS, expandált polisztirol hab

EPS polisztirol hab, nikecell, hungarocellExpandált - hőre lágyuló - cellás (sejtes) szerkezetű polisztirol keményhab hőszigetelő-anyag. Elsősorban beltéri díszlécek gyártásához ajánljuk. Táblában és tömbben is kapható.

Közismert - mára már köznévvé vált - neve a hungarocell, egyéb elnevezései: nikecell, stiropor, styropor, polistirol.
Más nyelveken:Expanded Polystyrene, expandiertes Polystyrol, Polistirolo Espanso.

Az EPS hőszigetelő táblák ragaszthatóak flexibilis polisztirol ragasztóval. Alapanyaga a vegyi lapanyaggyártók által előállított kemény fehér gyöngy, ami hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak és a hőmérsékletnövekedés hatására a pentán gázzá alakulva "felfújja" azokat. A mintegy 10-szeresére duzzadó gyöngyszemcsén belül, apró cellák alakulnak ki. Az így képződő előhabosított gyöngy 3-6 mm átmérőjű. Amikor a hőkezelés megszűnik, a gyöngyök kérge megkeményedik és a hajtóanyag, a lehűlés következtében összehúzódik. A nyomáskiegyenlítődés folytán a kemény héjú gömbbe levegő diffundál s így a térfogat kb. 97%-ban levegő lesz. Pihentetés során a gyöngyök kihűlnek, leadják a gőzölés során felvett nedvességet, majd újabb hőkezeléssel történik a tömbösítés. Zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki az előhabosított polisztirol gyöngyöt. Az újabb kiterjeszkedés során a zárt forma adta keretek között, korlátozott térfogat-növekedésre lesz csak képes. A zárt helyen a kiterjeszkedés energiája folytán a szemcsék összepréselődnek, összehegednek. A kész tömböket pihentetik - a tömbösítésnél keletkező belső feszültségek levezetődése miatt - majd elektromosan fűtött fémszállal kerül méretre vágásra. Az EPS kb. +80 oC feletti hőmérsékleten olvad. Az izzószálas hungarocellvágó vágás során gyakorlatilag elpárologtatja az anyagot.
A hungarocell kis testsűrűségű, könnyen kezelhető anyag. Testsűrűsége: 10 - 30 kg/m3.
100*50, 125*60, 100*100, 200*100, 300*100 cm-es táblák vagy tömbök, 1 cm-től 100 cm-es vastagságig kaphatók.

terméknév szín gyártó / forgalmazó honlap megjegyzés
BACHL Nikecell EPS
fehér 2003 óta BACHL Kft., korábban Nikecell. Gyártási hely Fűzfőgyártelep és Hajdúnánás www.bachl.hu a gyárban tömbben is rendelhető, akár 1*1*3 méteres méretben is.
(korábban hungarocell, nikecell)
EPS hungarocell fehér Délcell Kft., Szeged www.delcell.hu 100*200 cm-es táblákban és 100*200*42 cm-es tömbökben gyártanak EPS polistirolhab anyagot.
AT fehér Austrotherm, Győr www.austrotherm.hu
Grafit
Austrotherm, Győr www.austrotherm.hu alacsony hővezetésű pihentetett lemez
Styropor fehér BASF

Capatect EPS
Caparol www.caparol.hu
Ökocell fehér Patesco (volt Baumix) ? magyar gyártású polisztiroltáblák, 3 változatban (EPS 70, EPS 80, EPS 100)
Hirsch EPS fehér Hirsch Servo www.hirsch-gruppe.com EPS feldolgozás, EPS gyártás
Plastikacel fehér Mosonplast www.mosonplast.hu
ThermoDam fehér Styro-Tex www.thermodam.hu
magyar gyártmány

XPS, extrudált polisztirol hab

XPS polisztirol habtáblaExtrudáló-habosító eljárással készült kemény zártcellás anyagszerkezetű polisztirolhab. Kültéri feliratok, díszlécek ideális alapanyaga. Magyarországon általában 60*125 cm táblaméretben, 2-10 cm vastagságban kapható. (Az EPS-el ellentétben tömböt nem lehet gyártani XPS extrudált polisztirol keményhabból csak táblát.)

Idegen nevei: Extruded Polystyrene, styrofoam, Extrudierter Polystyrolschaum, Polistirolo Estruso.

Ragasztható oldószermentes (diszperziós vagy epoxibázisú) ragasztóval. Oldószermentes festékkel festhető. Kémiai összetétele megegyezik a másik fajtáéval, de más eljárással készül. Szerkezete homogénebb, kisebb légzárványokat tartalmaz. Az extrudálással előállított habok nedvességfelvevő képessége csekély, sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint a tömbben formázott polisztirolhabok (EPS hab). Az extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagok habosító adalékot nem tartalmazó granulátumból készülnek speciális gyártástechnológiával, széles résű extruderen. A lemezek felülete benyomódásra kevésbé érzékeny, mint az EPS. Fagyálló, korhadásmentes anyag, ellenáll a természetben előforduló normál savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. A szerves oldószerek, lágyítók, erős savak, klórozott szénhidrogének megtámadják. Nehezen éghető. A magas hőmérséklettől (60-70oC felett) és az UV sugárzástól védeni kell. Testsűrűsége 25 - 50 kg/m3. Mivel az extrudált PS habok fontos műszaki jellemzői lényegesen jobbak mint az expandált PS haboké, ezért az áruk is jóval magasabb.

terméknév szín gyártó forgalmazó honlap megjegyzés
URSA XPS N-III-I vaj URSA Gmbh. URSA www.ursa.hu 1250 mm hosszú, 600 mm magas lapokban kapható, vastagsága 30-140 mm. Vajszínű, bőrös felületű extrudált polisztirol keményhab. Kiváló vágási és anyagtulajdonságok.
URSA XPS CT-300 vaj URSA Gmbh. URSA www.ursa.hu Kifejezetten habvágáshoz, profilgyártáshoz kifejlesztett anyag! Feszültségmentesített, a vágás során nem deformálódik. Akár 1250 - 2500 mm hosszú, 600 mm magas lapokban is rendelhető, vastagsága 20-120 mm. A N-III-I lemezhez hasonló vajszínű, de nem bőrös felületű. A lehető legjobb vágási és anyagtulajdonságok. Speciális igényeket is kielégít.
Styrodur 2500C zöld BASF
www.basf.de A 'stirodur' jól használható díszlécek vágásához.
XPS TOP rózsaszín Austrotherm Gmbh. Austrotherm Kft. www.austrotherm.hu 30-200 mm vastag táblák. AUSTROTHERM XPS TOP TB létezik 400 mm vastagságban is.
Styrofoam kék


Új név: Ravatherm XPS
Styrofoam IBF fehér Dow Chemical

Feszültségmentesített fehér színű habtábla. Kifejezetten habvágáshoz fejlesztett speciális anyag. Hosszabb és vastagabb táblák is léteznek.
Ravatherm XPS kék RAVATHERM Hungary Kft., Balatonfűzfő www.ravatherm.com/hu 120-200 mm vastag táblák.
Nem javasoljuk habvágóval dekorlécek vágásához. Nem vágható szépen, a vágás hullámos lesz.
Jackodur lila Jackon

Gázzárványok előfordulhatnak benne.
Capatect lábazati hőszigetelő Caparol
www.caparol.hu
BACHL XPS 300 sárga BACHL BACHL www.bachl.hu
DepronA Depron elsősorban modellezésre vagy belső hőszigetelésre gyártott XPS lap. 2-6 mm vastag, 25-40 kg/m3 sűrűségű anyag.
Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu