Bal oldali blokk


TIPP


Ha azonnal szeretne értesülni az akciókról, kedvezményekről,
iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az animációs filmipart is segíti a színes 3D technológia

Az animációs filmipart is segíti a színes 3D technológia

képkockázás és 3D nyomtatás


Laika Stúdió: Paranorman animációs filmA 3D Systems Corp. ZPrinter 650-es nyomtatója az első színes 3D printer, amelyet valaha a stop motion technológiájú animációs filmkészítésben - a képkockánként beállított és rögzített mozgókép technológiában - alkalmaztak. Az oregoni Portlandben levő LAIKA animációs stúdió ParaNorman című alkotásánál használta a 3D nyomtatót.

A LAIKA-t, - amely arról ismert, hogy a stop motion technológiában az innovációt mesteri módon ötvözi az aprólékos kézi munkával - a 3D nyomtatás több mint 31 ezer, egyedi, színes arcrészlet megalkotásában segítette a filmkészítés során. A 3D Systems ZPrinter nyomtatási technológiája lehetővé tette a LAIKA animátorainak, hogy gyorsan és pontosan nyomtassanak ki több száz arcmozgást és -kifejezést a film 62 szereplője számára.

ParaNorman színes fej
A színes 3D nyomtatással biztosított "arc helyettesítő technológiának" köszönhetően a főszereplő Normannak több, mint 8800 arcát nyomtatták ki. A szem és a száj külön készült el, ezért az összeállított arckifejezéseinek száma több százezer.

"A ParaNorman érzelmes történet, amelyet erős karakterek és kivételes megjelenítés jellemez"
- fogalmazott Brian McLean, a LAIKA kreatív vezetője.
"Ahhoz, hogy a szereplőknek olyan arckifejezéseket és érzelmi skálát tudjuk kölcsönözni, amelyek alátámasztanak egy ilyen csodálatos történetet, valami példa nélkülit kellett megpróbálnunk. A színes 3D nyomtató alkalmazásával, az arcmegjelenítést nem csupán új szintekre emeltük, de képesek voltunk a szereplők arcán a részletek és az árnyaltság olyan fokát elérni, ami néhány éve még lehetetlennek tűnt. Ez a technológia, ötvözve a hihetetlen mennyiségű kézi munkával, valamint a tehetséges művészek és műszaki szakemberek odaadásával , valami igazán egyedülállót és csodálatosat hozott létre."

3d maszk élethű színes 3D nyomtatás
A Laika stúdió előző Coraline c. filmjénél az arcokat még kézzel festették. A színes 3D nyomtatásnak köszönhetően itt már csak apró utómunkálatokra volt szükség (pl. kis fényt adni az arcnak). A gyorsabb munka miatt több nyomat is készülhetett. Pl. a pár másodperces fogmosás-jelenethez 150 arcot készítettek térnyomtatással.

"Teljesen lenyűgözött bennünket az együttműködés a LAIKA úttörő csapatával, ahogyan teljes színskálás 3D technológiánkat felhasználják a mesélés forradalmasításában."
- jelentette ki Cathy Lewis, a 3D Systems globális marketingért felelős alelnöke.
"Várakozással tekintünk az elé, hogy a ParaNorman nagy sikerrel hódítja meg a nézőket világszerte."

colour 3d printing 3DS ZPrinter650 színes 3D nyomtató
A 3D Systems ZPrinter 650 nyomtatója valódi színes tárgyakat épít fel.

A ParaNorman-t 2012. augusztus 17-én mutatják be az Egyesült Államokban.

További információ a ZPrinter650 színes 3D nyomtatóról.
A ParaNorman film hivatalos honlapja.
Műhelytitkok a film készítéséről.

Az illusztráció a LAIKA-Focus Features-től és a 3D Systems Corp.-tól származik. © 2012


Copyright (c) Digit Bt., Budapest, Minden jog fenntartva. - www.nagyformatumu.hu - kapcsolat - adatvédelmi tájékoztató - hu