Forradalmi technológiák 2025-ben


"Forradalmi technológiák: fejlődés, amely átalakítja az életet, az üzletet és a globális gazdaságot" címen a McKinsey Global Institute piackutató cég kiadott egy 176 oldalas tanulmányt, amelyben tizenkét olyan technológiát tárgyal, amelyek a legnagyobb hatással bírnak a gazdasági átalakulásra az elkövetkező években.

a 3D nyomtatás jövője
A McKinsey kutatásában a 12 forradalmi technológia egyike a 3D nyomtatás, amelyeknek jelentős hatása lesz a globális gazdaságra 2025-ig.

A tanulmány szerint a 3D nyomtatás hatással lesz a fogyasztói szektorban a prémium minőségű vagy egyedi igények szerint készülő testre szabható termékek előállítására. Ilyen iparágak pl. a játék-, ékszer- és cipőgyártás. A McKinsey szerint 2025-re ezekben az iparágakban a 3D nyomtatott termékek összértékesítése elérheti évente a 230-550 milliárd dollárt.

A jelentés szerint a fogyasztási cikkek előállításánál egyre növekvő jelentőséggel bír a térnyomtatás, de a nagy volumenű termelésben nem lesz még jelentős hatása. Komolyabb befolyása lesz viszont a direct manufacturing-ban és a szerszámkészítésben. 2025-ben a tömegtermelésben még olcsóbbak lesznek a hagyományos eljárások, mint például a fröccsöntés. De a 3D nyomtatás lerövidítheti az előkészítés idejét, kiküszöbölheti a szerszámozás hibáit, és az öntőminta előállításával ténylegesen megnövelheti a fröccsöntési folyamat termelékenységet. A humán felhasználás (bionyomtatás) elterjedését csak hosszú távon, 2025 utánra jósolja.


A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy az műanyagömlesztéses technológia (FDM) szabadalmainak 2009-es lejárta után milyen gyorsan elkezdtek terjedni ezt a technológiát használó olcsó nyomtatók. A szelektív lézerszinterezéssel (SLS) kapcsolatos utolsó szabadalmak pedig 2014 közepén fognak lejárni, ezután hasonló nagy változás várható.

A 3D nyomtatás szélesebb körű bevezetéséhez és nagyobb gazdasági hatásához a fejlesztés két területét jelölték meg a kutatók: az anyagköltség csökkentését és az építési sebesség növelését.

Míg az ömlesztett műanyagszállal dolgozó 3D nyomtatók ára 30000 dollárról néhány éven belül jelentősen lecsökkent, akár 1000 $ körüli áron is kapható, addig a műanyag alapanyagok ára még ötven-százszorosa a fröccsöntésnél általános áraknak. Az új alapanyagok meglévő fejlesztése mellett a fejlődés fontos lépcsője lenne az alapanyagok standardizálása is.


A teljes jelentés letölthető a McKinsey & Company honlapjáról:
http://www.mckinsey.com/insights/business_technology/disruptive_technologies


megosztás!

Dodatne stranice

Jobb oldali blokkok


A legnagyobb hatással bíró
12 terület 2025-ben

1. mobil internet
2. az emberi tudást igénylő munkák számítógépes automatizálása
3. "a tárgyak internete"
4. felhő alapú technológiák
5. fejlett robotika
6. autonóm (vezető nélküli) és majdnem-autonóm járművek
7. következő-generációs genomika
8. energiatárolás
9. 3D nyomtatás
10. fejlett anyagok
11. fejlett olaj- és gáz- kutatás és kitermelés
12. megújuló energiák

Merre tart a fejlődés?

Érdekességek, hírek a 3D nyomtatás világából.
Ha érdekli az additív gyártás, gyors prototípuskészítés, kövessen minket a facebookon is.

www.facebook.com/Digit.Bt

Copyright (c) Digit Bt., Sva prava zauzeta. - www.nagyformatumu.hu/sr/ - sr