PVC-mentes nyomathordozók

A PVC (polivinil-klorid) vagy közismert nevén "vinil"* az egyik legszélesebb körben használt műanyag. A PVC egy viszonylag olcsó és sokoldalú anyag, ezért nagyon népszerű a tintasugaras médiapiacon is. De az ár amelyet fizetünk az alacsony költségű PVC-ért, mint pl. egy tekercs öntapadó vinilfóliáért sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik. Tény, hogy ez a hétköznapi műanyag az egyik legmérgezőbb a Földön elterjedt alapanyagok között. A PVC teljes életciklusa során szennyezi az embert és a környezetet: előállításakor, használatával és az ártalmatlanítás során is. A PVC helyett biztonságosabb alternatívák állnak rendelkezésre szinte minden felhasználási területen, ezért lehetséges, hogy védje az emberi egészséget és a környezetet, ennek a mérgező műanyagnak a helyettesítésével. Mivel a fogyasztók részéről is egyre nagyobb a kereslet klórmentes, PVC-mentes termékek iránt, valamint a környezeti és egészségügyi költségeket is egyre inkább elismerik, az alternatív nyomathordozó anyagok gazdaságilag is egyre életképesebbekké válnak.


Néhány érv, hogy miért kerüljük a PVC (vinil) termékeket:

  • Élettartamuk végén a PVC (vinil) termékeket a megsemmisítéshez gyakran elégetik, égésekor hidrogén-klorid, klórbenzol, klór és dioxinok kerülnek a légkörbe. A dioxin ismert humán karcinogén és rákkeltő hatása is feltételezhető. A dioxin káros hatással lehet a szaporodó-, immun-, endokrin-, és idegrendszerre is.
  • A PVC rugalmassá tételéhez (lágyításához) ftalátokat (DEHP) használnak. A ftalátok az emberi egészségre igen káros vegyi anyagok: károsítják a veséket, rákos megbetegedéseket idézhetnek elő, rongálják az immunrendszert. Károsan hatnak a nemzőképességre és fejlődési rendellenességeket okozhatnak.
  • A PVC (vinil) termékek tartalmazhatnak biocid, kenőanyag, lágyító és mérgező nehézfém stabilizátor adalékanyagokat, amelyek potenciálisan a talajvízbe szivároghatnak , ezért hulladéklerakókban nem tárolható biztonságosan.
  • A klór tartalmú PVC termékekből higany szabadul fel, amely károsítja a környezetet.
  • Gyakran ólmot is hozzáadnak a vinil tartalmú termékekhez mint stabilizáló, hogy meghosszabbítsa a felhasználhatóságát.


Az Intelicoat széles választékban gyárt PVC-mentes nyomathordozókat.

PVC-mentes öntapadó anyagok

Öntapadós anyagnak az InteliCoat Magic Stick 2 nyomathordozót javasoljuk. Ez a polipropilén fólia visszaszedhető, újrapozicionálható öntapadó anyag beltéri és kültéri használatra.

PVC-mentes bannerek

VSF rendkívül erős HDPE (nagysűrűségű polietilén) banner
PPM7 PP (polipropilén) banner beltéri használatra
Mural Pro bannernek vagy tapétának használható megerősített papír
DMBP10C2S kétoldalasan nyomtatható PE (polietilén) banner fényzáró réteggel
POS PRO 200+ fényzáró réteggel ellátott fólia roll-up állványhoz
POS PRO 400+ fényzáró réteggel ellátott fólia pop-up állványhoz

Ezek a termékek kompatibilisek a legtöbb nyomtatóval, beleértve a vízbázisú, eco-solvent, oldószeres és latex tintarendszereket. (A nyomathordozó hőállóságát figyelembe kell venni.)

További információért írjon nekünk.

Források:

http://www.greenpeace.org/usa/en/campaigns/toxics/go-pvc-free/

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_chloride

* A vinil szót szokták néha még az etilén-vinil-acetátra (EVA) és a polietilén-vinil-acetátra (PEVA) is használni. Ezek nem PVC anyagok, és biztonsági szempontból is jobbak.

Copyright (c) Digit Bt., Sva prava zauzeta. - www.nagyformatumu.hu/sr/ - sr