Habvágóval vágható anyagok

Az izzószálas habvágó gépek a habanyagot nagy hőmérsékleten elpárologtatva vágják, anélkül, hogy fizikai kontaktusba kerülne a vágószál a habanyaggal.
Az izzószálas habvágókkal elsősorban extrudált és expandált polisztirol keményhab táblákat vagy tömböket szoktak formára vágni.  A felizzított ellenálláshuzal mellett a polisztirol habpanelek elég jól darabolhatóak éles késsel, fém fűrészlappal.
EPS és XPS: mindkettő azonos kémiai összetételű polisztirolhab, de eltérő gyártási módszerrel állítják elő őket.

EPS, expandált polisztirol hab

EPS polisztirol hab, nikecell, hungarocellExpandált - hőre lágyuló - cellás (sejtes) szerkezetű polisztirol keményhab hőszigetelő-anyag. Elsősorban beltéri díszlécek gyártásához ajánljuk. Táblában és tömbben is kapható.

Közismert - mára már köznévvé vált - neve a hungarocell, egyéb elnevezései: nikecell, stiropor, styropor, polistirol.
Más nyelveken:Expanded Polystyrene, expandiertes Polystyrol, Polistirolo Espanso.

Az EPS hőszigetelő táblák ragaszthatóak flexibilis polisztirol ragasztóval. Alapanyaga a vegyi lapanyaggyártók által előállított kemény fehér gyöngy, ami hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak és a hőmérsékletnövekedés hatására a pentán gázzá alakulva "felfújja" azokat. A mintegy 10-szeresére duzzadó gyöngyszemcsén belül, apró cellák alakulnak ki. Az így képződő előhabosított gyöngy 3-6 mm átmérőjű. Amikor a hőkezelés megszűnik, a gyöngyök kérge megkeményedik és a hajtóanyag, a lehűlés következtében összehúzódik. A nyomáskiegyenlítődés folytán a kemény héjú gömbbe levegő diffundál s így a térfogat kb. 97%-ban levegő lesz. Pihentetés során a gyöngyök kihűlnek, leadják a gőzölés során felvett nedvességet, majd újabb hőkezeléssel történik a tömbösítés. Zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki az előhabosított polisztirol gyöngyöt. Az újabb kiterjeszkedés során a zárt forma adta keretek között, korlátozott térfogat-növekedésre lesz csak képes. A zárt helyen a kiterjeszkedés energiája folytán a szemcsék összepréselődnek, összehegednek. A kész tömböket pihentetik - a tömbösítésnél keletkező belső feszültségek levezetődése miatt - majd elektromosan fűtött fémszállal kerül méretre vágásra. Az EPS kb. +80 oC feletti hőmérsékleten olvad. Az izzószálas hungarocellvágó vágás során gyakorlatilag elpárologtatja az anyagot.
A hungarocell kis testsűrűségű, könnyen kezelhető anyag. Testsűrűsége: 10 - 30 kg/m3.
100*50, 125*60, 100*100, 200*100, 300*100 cm-es táblák vagy tömbök, 1 cm-től 100 cm-es vastagságig kaphatók.

terméknév szín gyártó / forgalmazó honlap megjegyzés
BACHL Nikecell EPS
fehér 2003 óta BACHL Kft., korábban Nikecell. Gyártási hely Fűzfőgyártelep és Hajdúnánás www.bachl.hu a gyárban tömbben is rendelhető, akár 1*1*3 méteres méretben is.
(korábban hungarocell, nikecell)
EPS hungarocell fehér Délcell Kft., Szeged www.delcell.hu 100*200 cm-es táblákban és 100*200*42 cm-es tömbökben gyártanak EPS polistirolhab anyagot.
AT fehér Austrotherm, Győr www.austrotherm.hu
Grafit
Austrotherm, Győr www.austrotherm.hu alacsony hővezetésű pihentetett lemez
Styropor fehér BASF

Capatect EPS
Caparol www.caparol.hu
Ökocell fehér Patesco (volt Baumix) ? magyar gyártású polisztiroltáblák, 3 változatban (EPS 70, EPS 80, EPS 100)
Hirsch EPS fehér Hirsch Servo www.hirsch-gruppe.com EPS feldolgozás, EPS gyártás
Plastikacel fehér Mosonplast www.mosonplast.hu
ThermoDam fehér Styro-Tex www.thermodam.hu
magyar gyártmány

XPS, extrudált polisztirol hab

XPS polisztirol habtáblaExtrudáló-habosító eljárással készült kemény zártcellás anyagszerkezetű polisztirolhab. Kültéri feliratok, díszlécek ideális alapanyaga. Magyarországon általában 60*125 cm táblaméretben, 2-10 cm vastagságban kapható. (Az EPS-el ellentétben tömböt nem lehet gyártani XPS extrudált polisztirol keményhabból csak táblát.)

Idegen nevei: Extruded Polystyrene, styrofoam, Extrudierter Polystyrolschaum, Polistirolo Estruso.

Ragasztható oldószermentes (diszperziós vagy epoxibázisú) ragasztóval. Oldószermentes festékkel festhető. Kémiai összetétele megegyezik a másik fajtáéval, de más eljárással készül. Szerkezete homogénebb, kisebb légzárványokat tartalmaz. Az extrudálással előállított habok nedvességfelvevő képessége csekély, sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint a tömbben formázott polisztirolhabok (EPS hab). Az extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagok habosító adalékot nem tartalmazó granulátumból készülnek speciális gyártástechnológiával, széles résű extruderen. A lemezek felülete benyomódásra kevésbé érzékeny, mint az EPS. Fagyálló, korhadásmentes anyag, ellenáll a természetben előforduló normál savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. A szerves oldószerek, lágyítók, erős savak, klórozott szénhidrogének megtámadják. Nehezen éghető. A magas hőmérséklettől (60-70oC felett) és az UV sugárzástól védeni kell. Testsűrűsége 25 - 50 kg/m3. Mivel az extrudált PS habok fontos műszaki jellemzői lényegesen jobbak mint az expandált PS haboké, ezért az áruk is jóval magasabb.

terméknév szín gyártó forgalmazó honlap megjegyzés
URSA XPS N-III-I vaj URSA Gmbh. URSA www.ursa.hu 1250 mm hosszú, 600 mm magas lapokban kapható, vastagsága 30-140 mm. Vajszínű, bőrös felületű extrudált polisztirol keményhab. Kiváló vágási és anyagtulajdonságok.
URSA XPS CT-300 vaj URSA Gmbh. URSA www.ursa.hu Kifejezetten habvágáshoz, profilgyártáshoz kifejlesztett anyag! Feszültségmentesített, a vágás során nem deformálódik. Akár 1250 - 2500 mm hosszú, 600 mm magas lapokban is rendelhető, vastagsága 20-120 mm. A N-III-I lemezhez hasonló vajszínű, de nem bőrös felületű. A lehető legjobb vágási és anyagtulajdonságok. Speciális igényeket is kielégít.
Styrodur 2500C zöld BASF
www.basf.de A 'stirodur' jól használható díszlécek vágásához.
XPS TOP rózsaszín Austrotherm Gmbh. Austrotherm Kft. www.austrotherm.hu 30-200 mm vastag táblák. AUSTROTHERM XPS TOP TB létezik 400 mm vastagságban is.
Styrofoam kék


Új név: Ravatherm XPS
Styrofoam IBF fehér Dow Chemical

Feszültségmentesített fehér színű habtábla. Kifejezetten habvágáshoz fejlesztett speciális anyag. Hosszabb és vastagabb táblák is léteznek.
Ravatherm XPS kék RAVATHERM Hungary Kft., Balatonfűzfő www.ravatherm.com/hu 120-200 mm vastag táblák.
Nem javasoljuk habvágóval dekorlécek vágásához. Nem vágható szépen, a vágás hullámos lesz.
Jackodur lila Jackon

Gázzárványok előfordulhatnak benne.
BACHL XPS 300 sárga BACHL BACHL www.bachl.hu
Copyright (c) Digit Bt., All rights reserved - www.nagyformatumu.hu/en/ - contacts - en